Ekonomi

Birleşik Krallık hizmet sektörü Kızıldeniz’deki aksaklıkların ortasında hızlanıyor

İngiltere’nin hizmet sektörü bu ay büyümede bir artış yaşadı ve bu da ülke ekonomisinde potansiyel bir iyileşmenin sinyalini verdi. Ancak Kızıldeniz’deki durumun enflasyonist etkileri nedeniyle imalat şirketleri zorluklarla boğuşuyor. Bu gelişmeler İngiltere Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta faiz toplantısına hazırlandığı bir döneme denk geliyor.

Hizmet ve imalat sektörlerini kapsayan S&P Global/CIPS Birleşik Krallık Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) ön verilerine göre Aralık ayında 52,1 olan endeks, Ocak ayında 52,5’e yükselerek son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. aylar. Bu rakam, 52,2’ye hafif bir artış öngören ekonomistlerin beklentilerini aştı.

S&P Global Market Intelligence Baş İşletme Ekonomisti Chris Williamson, iş faaliyetleri ve güvenin kısmen 2024’te ekonomik büyümenin hızlanacağı, enflasyonun düşeceği ve potansiyel olarak düşük faiz oranlarına ilişkin beklentilerden kaynaklandığını söyledi. Ancak Ocak ayındaki beklenmedik güçlü büyümenin, özellikle Kızıldeniz’deki arz kesintilerinin imalat sektöründe enflasyonun yeniden canlanmasını tetiklemesi nedeniyle İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmekte tereddüt etmesine neden olabileceğine dikkat çekti.

Özellikle hizmetler sektörü PMI manşet fiyatının Aralık ayındaki 53,4’ten 53,8’e yükselerek son sekiz ayın zirvesine ulaştığını gördü. Öte yandan imalat sektörü yavaşlayarak da olsa daralmaya devam ediyor; İmalat PMI değeri 46,2’den 47,3’e yükselerek bir önceki yılın Nisan ayından bu yana 50,0 nötr değerine en yakın seviyeye ulaştı.

Üreticiler, nakliye rotalarının Kızıldeniz’den uzaklaşması nedeniyle Nisan ayından bu yana ilk kez artan girdi maliyetleriyle karşı karşıya kalırken, bu durum navlun maliyetlerinin artmasına ve teslimat sürelerinin 12 ay sonra ilk kez uzamasına neden oldu. Ancak imalatçıların fiyatlarındaki artış ılımlı düzeyde kaldı.

Hizmet şirketleri de başta fiyatlar olmak üzere maliyet artışlarıyla boğuşuyor ancak bu artışların oranı son üç ayın en düşük seviyesinde.

Genel olarak firmalar fiyatlarını Ekim 2023’ten bu yana en yavaş oranda artırıyor. Ocak PMI raporu ayrıca istihdamda beş aydan beri ilk kez büyüme, yeni işlerde bir önceki yılın Mayıs ayından bu yana en güçlü artış ve istihdamdaki artış gibi olumlu eğilimleri de vurguladı. Geleceğe dair beklentiler konusunda geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana en yüksek iyimserlik seviyesi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

pazarcikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu