Hataylılar TOKİ inşaatı için soruşturma istedi: Tekrar 6 Şubat’ı yaşamak istemiyoruz
HATAY – Hatay’ın Samandağ ilçesinde, Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ), konut inşaatında usulsüz ve eksik malzeme kullanılarak yapıldığını söyleyen Samandağlılar, sorumlular hakkında soruşturma açılmasını istedi.
Samandağ’ın Mağaracık Mahallesi’ndeki toplu konut inşaatında çalışan işçilerin, şirketin bina yapımında düşük kalite beton, eksik demir kullandığını açıklamasından sonra medyada binaya dair fotoğraflar da paylaşıldı. Gündem olan inşaatlar, sosyal medyada başta depremzedeler olmak üzere kişinin tepkisini çekti.
Bugün Samandağ’daki siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve ilçe halkı inşaatların önünde toplanarak, açıklama yaptı. Açıklama, 6 Şubat 2023 depremlerinde vefat edenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Eyleme katılanlar adına açıklama yapan avukat Cuma Irmak, salı günü Mağaracık TOKİ inşaat işini alan Star Plus isimli ana firmanın yaklaşık 70 işçinin iş akdini, 22 günlük hak edişlerini vermeden feshetmesini ve 2 işçinin vinç üzerine çıkıp, intihar girişiminde bulunmasını hatırlattı.
“Liyakatten haberi olmayan bir yetkiliyle karşı karşıya kaldıklarını” belirten Irmak, “İşçi kardeşlerimiz yapımla ilgili hataları söyleyince buna sessiz kalmamız beklenemezdi. İlk iki gün çekmiş olduğumuz video ve görüntülerle içerideki içler acısı durumu gözler önüne serdik. Bu olay sosyal medyada infial yaratınca ana firma işçilerin hak edişlerinin yüzde 50 sini ödeyerek işçileri sindirmeye çalıştı. Ana firma yetkilileri, ertesi gün tüm hatalı yapılan yerleri sıvayla örtmeye çalıştı. Sadece bu husus bile bu adamlar için insan canının ne kadar değersiz olduğunu gösterdi” şeklinde konuştu.
‘TOKİ ŞANTİYESİNDE ZEMİN KAYMASI OLDU’
424 konutta daire başı 3 kişilik bir aileden, yaklaşık 1272 kişinin oturacağını vurgulayan Irmak, bu binaların en ufak depremde 1272 kişiye toplu mezar olacağının altını çizerek, “Biz bir daha sesimizi duyan var mı diye bağırmak istemiyoruz” dedi.
Mağaracık TOKİ’nin olduğu bölgede şubat ayında zemin kayması olduğuna dikkat çeken Cuma Irmak, şunları söyledi:
“Şubat ayında bu şantiyede zemin kayması meydana geldi. Mevcut zeminin konut yapımına uygun olmadığı yönünde ciddi iddialar var. Bu iddialar karşısında Samandağ halkının endişelerinin giderilmesi adına zemin etüdü yapılıp sonuçların Samandağ halkıyla paylaşılmasını talep ediyoruz. İşçilerden biri zeminden dolayı kazık çakılması gerekirken çakılmadığını iddia etti. Bu iddialarının araştırılması ve sonucunun Samandağ halkıyla paylaşılmasını talep etmekteyiz.”
‘ŞANTİYEDE DAHA ÖNCE 2 İŞÇİ ÖLDÜ’
Şantiyede iş güvenliği sağlanmadığı için 2 işçinin öldüğünü ve onlarca işçinin yaralandığını belirten Irmak, “Yaşanan bu iş kazaları ile ilgili olarak herhangi bir soruşturma yürütüldü mü, ana firmaya bir yaptırım uygulandı mı? Bu soruların da cevabını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Irmak, Samandağ halkı olarak, ana firma ve denetimi yapan firmanın işten el çektirilmesini, müşavir firma hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi.
(HABER MERKEZİ)