Haber

İsrail saldırıları sonucu Gazze’deki evlerin yüzde 50’si yıkıldı

YENİ Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), İsrail saldırıları sonucu Gazze’deki evlerin yüzde 50’sinin yıkıldığını bildirdi.

UNDP Arap Ülkeleri Bölge Bürosu Direktörü ve Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah el-Derderi ile BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) Genel Sekreteri Rola Dashti, düzenlenen basın toplantısında “Gazze Savaşı: Filistin Üzerindeki Olası Sosyo-Ekonomik Etkiler” başlıklı raporu paylaştı. Onlar düzenledi.

Sadece 1 ayda Gazze’deki evlerin yüzde 50’sinin yıkıldığı bilgisini paylaşan el-Derderi, bunun çok değerli bir imtihan olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Bu, önemli insani, ekonomik, kalkınma ve güvenlik sonuçları olan uzun vadeli bir yerinden edilme krizine yol açabilir. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Suriye savaşın 4. yılında bu kadar konut kaybederken, Gazze sadece bir yılda bu kadar konut kaybetti.” Bu daha önce görülmemiş bir durum. Savaş “Bittikten sonra da insani etkileri devam edecek.”

“Gazze’deki yıkım daha önce görülmemiş boyutlarda”

ESCWA Genel Sekreteri Rola Dashti, bahsedilen tüm rakamların arkasında gerçek yüzlerin bulunduğunun unutulmaması gerektiğine dikkat çekti.

Dashti, “Gazze’deki yıkım daha önce görülmemiş boyutlarda” dedi. söz konusu.

Gazze’de toplumun yüzde 96’sının temel hizmetlere erişemediğini ve çok boyutlu yoksulluğa düştüğünü vurgulayan Dashti, uluslararası toplumun bir araya gelerek kalıcı barışı inşa etmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Ekonomik faaliyetlere ciddi darbe”

Öte yandan “Gazze Savaşı: Filistin’e Olası Sosyo-Ekonomik Etkileri” adlı raporda, Gazze’nin topyekün kuşatılması, başkentin yıkılması, zorla yerinden edilmesi, Filistin’in ekonomik faaliyetlerinin ciddi bir darbe aldığı belirtildi. ve Batı Şeria’da insanların ve malların hareketine kısıtlamalar getirildi. .

Savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 390 bin iş kaybının yaşandığına dikkat çekilen raporda, savaş öncesi tahminlerle karşılaştırıldığında gayri safi hasıla kaybının 2023’te yüzde 4 ila 12 ile yüzde 4 ila 9 arasında değişebileceği tahmin ediliyor. Savaşın süresine bağlı olarak 2024’te.

Raporda, savaşın süresine bağlı olarak yoksulluğun yüzde 20 ila 45 oranında keskin bir şekilde artmasının beklendiği belirtildi.

Raporda, İnsani Gelişme Endeksi ve Filistin’de keskin bir düşüşün, çatışmanın yoğunluğuna bağlı olarak 11 ila 16 yıl geriye gideceğinin tahmin edildiği belirtilirken, savaşın ekonomik sonuçlarının insani duruma doğrudan ve dolaylı etkileri olacağı vurgulandı. .

Raporda, Gazze’deki kuşatmanın yol açtığı büyük çaplı yıkım ve malzeme ve ekipman dahil kaynaklara erişim eksikliği göz önüne alındığında, ateşkes sonrasında Gazze’de ekonomik toparlanmanın hızlı bir şekilde gerçekleşmeyeceği belirtildi.

haber-pursaklar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu