Haber

Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti kaz tiridi “damakta çıtırdatır”

Samsun’un iç kesimlerinde kış aylarının vazgeçilmezi olan ve lezzetiyle “damaklarda dağılan” kaz tiridine talep artıyor.

Kaz tiridi Samsun’un iç bölgelerinde yoğun olarak tüketilmektedir. Havza, Asarcık, Kavak, Ladik ve Vezirköprü’de yaygın olarak yapılan ve tüketilen tirit, Havza’da her geçen yıl sayısı artan tesislerde sevenlerinin beğenisine sunuluyor.

İlçede bulunan “tirit evleri” özellikle kış aylarında vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Tirit konutunda yer bulmakta zorlanan vatandaşlar rezervasyon yaparak kendilerine yer ayırıyor. Birçok tesiste kış ayları sonuna kadar rezervasyon yaptıran vatandaşlar bulunuyor.

Kış aylarında havzada ve çevre köylerde halk sohbetlerinin yapıldığı zamanlarda ocaklara asılan kazların yağlarından pirinç yapılıp yufkanın (lavaş) yağlanmasıyla yapılan kaz tirması halkın ilgisini çeker. ülkenin birçok yerinden bölgeye.

Havza’daki tirit rezidansına gelen müşteriler de ateşin önünde pişen kazların fotoğraflarını çekip sosyal medya hesaplarında paylaşarak tiridin tanıtımına katkı sağlıyor.

Tirit rezidans işletmecisi Bayram Pala, tiridin bölgede uzun yıllardır kış aylarında pişirilen bir yemek olduğunu belirterek, “Tirit gece yakılan ateşte 3-4 saatte pişen bir yemektir. kış aylarında köylerde yapacak bir şey olmayınca bir araya gelen büyüklerimizin bacalarında yapılır tirit damaklarda çatlayan bir lezzettir son yıllarda yapılan tanıtım faaliyetleri ile sayısı artan bölgemizde tirit yapan tesisler artmaya başladı.” paylaşılan bilgiler

Sabah olur olmaz sobanın yakıldığını anlatan Pala, şöyle devam etti:

“Ocağımız iyice ısınınca kazlarımızı tirit yapmak için sobamıza asıyoruz. Ağır ateşte kendi yağıyla 3-4 saat ortalarda pişiriyoruz. Ocakta biriken kaz yağıyla bulgur pilavı yapıyoruz. yufkanın (lavaşın) altını açıp yağlayın.Güzelce servis edilir.Bölgemizin vazgeçilmezlerinden olan kızılcık pekmezi, ayran, olmazsa olmaz turşusu ve semaver çayı ile müşterilerimize ikram ediyoruz.Şu anda müşterilerimize tirit ikram ediyoruz. Bütün kaz 800 lira, porsiyonu 135 lira müşterilerimiz için standart.”

Tiridin’in yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Bayram Pala, “Karadeniz başta olmak üzere birçok bölgeden müşterimiz var. Bu lezzeti tatmak için Artvin’den Ankara’ya, Çorum’dan İstanbul’a birçok ilden misafirlerimizi ağırlıyoruz. şu an kış sonu.Misafirlerimizi ister özel odalarımızda, ister restoranımızda ağırlıyoruz.” dedi.

İstanbul’dan tirit yemeye gelen Recep Yılmaz, “Aslen Havzalıyım ama İstanbul’da yaşıyorum. Çocukluğumdan beri bildiğim tiriti yemek için her yıl Havza’ya gelirim. Tirit benim için vazgeçilmez bir tattır. .” dedim.

haberposof.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort