Haber

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde dünyada ilkler: Daldırma yöntemiyle karadut fidanı üretimi

– Dünyada ilk kez denendi, çiftçilerden yoğun ilgi gördü

TOKAT – Dünyada ilk kez daldırma sistemle Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde üretilen Karadut fidanları çiftçilerden yoğun ilgi gördü.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde bulunan Karadut serasında dünyada daha önce denenmemiş bir formülle karadut fidanı üretilmektedir. 45 derecelik açılarla ekilen Karadutlar, üretimi artırmak için dönem boyunca biriktirildi. Daldırma formülü olarak adlandırılan bu büyütme formunda üretimin arttığını belirten Doç. Onur Saraçoğlu, “Burada dünyada ilk kez denenen daldırma yöntemiyle fidan üretimine başladık. Önce fidanları 45 derece açıyla diktik, sonra toprağa sermeye çalıştık. sezon boyunca yavaş yavaş oradan çıkan her filiz bizim için yeni bir fidan oldu zaten armut türlerinde kullanılan bir yöntemdi ama ilk kez karadut yetiştiriciliği için fidan üretimi için denedik ve çok memnun kaldık. başarılı sonuçlar aldık” dedi.

“Dünyada ilk kez denenen daldırma yöntemiyle fidan üretimine başladık”

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Meyvecilik ve Islah Bölümü Doç. Onur Saraçoğlu, “Görmüş olduğunuz bu alan bizim dut meyve fidanı üretim alanımızdır. Burada 3 ana seramız bulunmaktadır. Bu ana seralar özel olarak dizayn edilmiştir. Burada yaptığımız üretimler sayesinde mümkün olduğunca çok çeşitte fidan üretmekteyiz. Seramız karadut yetiştirme alanımızdır.Burada Dünyada ilk kez denenen daldırma yöntemi ile fidan üretimine başladık.Fidanları önce 45 derecelik açılarla diktik sonra tesviye etmeye çalıştık. dönem boyunca yavaşça yatırarak.Dönemde çıkan her sürgün bizim için yeni bir fidan oldu.Bu bir yöntemdi ama karadut yetiştiriciliği için, fidan üretimi için ilk defa denedik ve aldık. başarılı sonuçlar çeliklerimizde almış olduğunuz fidanlardan mümkün olduğu kadar çok malzeme sağlamaktayız.Daha sonra buradan aldığımız çelikleri yandan çelikler ile birlikte çeliklerimizde hızlıca köklendirmekteyiz.karadut ve diğer çeşitlerin fidanlarını üretmekteyiz. . Bu sürecin sonunda fidanları direkt doğaya dikmemesi için gölge sera dediğimiz seramızda tutarak yaşayacağı sorunları aşmasını bekliyoruz. Sonunda orada bekleyen bitkilerimiz doğayla buluşuyor.”

Bu yöntem üretimi kat kat arttırdı.

Bu yöntemin üretimi kat kat arttırdığını ifade eden Saraçoğlu, “Burada bizim için ürettiğimiz nadide çeşitler var. En değerlileri olan Karadut ve Karadutun yanı sıra Mor Dut, Parmak gibi bitkilerimizi de çoğaltıyoruz. Dut, Karadut ve Böğürtlen. Burada saydığımız çeşitleri yetiştiriyoruz ama çağın ihtiyaçları.” Halkımızın talepleri doğrultusunda yeni çeşitler geldikçe farklı çalışmalar yapıyoruz. Halkımızdan talep gelmesi durumunda yetiştirme ve çoğaltma işlemlerini gerçekleştirmekteyiz. Fakültemizde yıllardır bir çok hoca ve çiftçinin tam ortasında olduğumuz için bağlantımız çok uygundur. Burada ürettiğimiz fidanlara ilgi oldukça fazla. Etrafta olmaya çalışıyoruz. Bu şekilde her zamanki gibi bine yakın karadut fidanı üretebiliyoruz. Çelikle çoğaltma işlemi ile kapasiteyi 5 bine yaklaştırabiliyoruz. Burada sadece üretim yapmıyoruz, çeşitli bilimsel çalışmalar da yürütüyoruz. Bilimsel çalışma yaptığımız dönemlerde üretim adetlerimiz azalmaktadır. Burası 5-6 bin. Burası kapasitesi yüksek bir tesis yani bahsettiğim diğer çeşitleri de üretebiliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu